giorgis oikonomopoulos

Ο Γιατρός Γιώργης Οικονομόπουλος μιλά στην CannaBoss

Ο Γιώργης Α. Οικονομόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και είναι γιατρός με ειδίκευση στη Νευρολογία – Ψυχιατρική.

Διαβάζει κανείς το βιογραφικό του, και διαπιστώνει ότι δεν είναι απλώς λόγια, είναι μια ζωή γεμάτη έργο. Είναι γνήσιο ενδιαφέρον, βαθειά μελέτη, ουσιαστική πράξη, είναι ένας άνθρωπος που αγωνίζεται άφοβα, αυθεντικά, και αδιάκοπα. Από το 1981 εργάζεται ως γιατρός αποκλειστικά με τις φαρμακευτικές απεξαρτήσεις και, έκτοτε, δεν έχει ούτε στιγμή σταματήσει να βοηθά με την ιδιότητα και τις γνώσεις του άτομα, νεαρά στην πλειοψηφία, στην προσωπική τους μάχη ενάντια στην ηρωίνη.

Το 2014 εκδόθηκε το βιβλίο του με τίτλο “Το Ίαμα Κάνναβη: Το κυνηγημένο βοτάνι και οι εντυπωσιακές θεραπευτικές εφαρμογές του”, από τις εκδόσεις Κέδρος.

Φέτος, τον Απρίλιο 2018, προχώρησε στη δημιουργία του Ελληνικού Συλλόγου Θεραπευτικής  Κάνναβης.

Η Cannaboss συνάντησε τον γιατρό στην Αθήνα, για μεζέ και κουβέντα. Ευχάριστος, προσιτός, συζητά μαζί μας με άνεση και με την αυτοπεποίθηση του ανθρώπου που γνωρίζει – και πιστεύει σε αυτά που γνωρίζει.

Είναι γεγονός ότι από την αρχαιότητα η κάνναβη έχει ποικίλες χρήσεις, πόσο αποτελεσματική είναι στη θεραπεία;

Η πρώτη θεραπευτική χρήση της κάνναβης αναφέρεται την τρίτη χιλιετιρίδα προ Χριστού, από τον Κινέζο Αυτοκράτορα Σεν Νουνγκ, ο οποίος προτείνει την κάνναβη για αντιμετώπιση πόνων, φλεγμονών, κ.ο.κ..

Κατόπιν εμφανίζεται στις Βέδες (Βιβλία της Γνώσης), γύρω στο 2000 π.Χ., όπου πάλι αναφέρεται ως φάρμακο για τους πόνους γενικά, τους σπασμούς, τους πόνους της περιόδου και για άλλες διάφορες άλλες καταστάσεις. Συγκεκριμένα εμφανίζεται στην Αθάρβα Βέντα, που σχετίζεται κυρίως με την επιστήμη και τις εφαρμογές της, και  από την οποία αναπτύχθηκε η Αγιούρ Βέντα. Η Αγιουρβέντα (η επιστήμη της ζωής) θεωρείται ένα από τα από τα αρχαιότερα συστήματα παραδοσιακής ιατρικής στην Ινδική υποήπειρο, και ασκείται ως εναλλακτική μέθοδος θεραπείας σε πολλά σημεία ανά τον κόσμο. Στη συνέχεια, στην Ελλάδα αναφέρεται ως φάρμακο από τον ιατρό Διοσκουρίδη γύρω στο 100 μ.Χ., και μετά υπάρχουν αναφορές από τις Αραβικές χώρες.

Άρα φαίνεται να είναι αρκετά αποτελεσματική…

Είναι αποτελεσματική, το γεγονός ότι η κάνναβη είναι αποτελεσματική σα φάρμακο αποδείχθηκε to 1988, όταν ανακαλύφθηκε στο σώμα μας να υπάρχουν εκατομμύρια εκατομμυρίων κανναβοκλειδαριές… Πάθανε σοκ! Δεν το ανακοίνωσαν, συνέχισαν την έρευνα και μετά από 5 χρόνια βρήκαν ότι εκεί (στις κανναβοκλειδαριές ή κανναβοϋποδοχείς) έμπαινε μία ουσία που παρήγαγε ο ίδιος ο οργανισμός μας. Ανακάλυψαν δηλαδή τα κανναβινοειδή (η ουσία που παράγει ο ίδιος μας ο οργανισμός), και το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (το σύστημα που αποτελείται από αυτές τις κανναβοκλειδαριές). Το οποίο σύστημα είναι όπως το ανοσοποιητικό, ρυθμιστής και προστάτης της υγείας. Γι’ αυτό και η κάνναβη, η οποία μιμείται και ενισχύει το ενδοκανναβινοειδές, είναι φάρμακο για πολλές και διάφορες διαταραχές -για ό,τι θέλεις: πόνους, σπασμούς, εμετούς. Ό,τι θες. «Δεν εξηγείται», ήταν λογικό να σκεφτεί κανείς, «πώς γίνεται ένα και μόνο φυτό με μία και μόνη σύσταση να μπορεί να κάνει τόσα πολλά;». Τελικά δε δουλεύει το φυτό, δουλεύει το ενδοκανναβινοειδές, το οποίο το φυτό ενεργοποιεί.

 

Έχετε μιλήσει στο βιβλίο σας Το Ίαμα Κάνναβη για το πώς έχει, παλαιότερα, καταπολεμηθεί η κάνναβη από διάφορες βιομηχανίες όπως αυτή του νάιλον, από τις φαρμακοβιομηχανίες, τις πετρελαιοβιομηχανίες, το βαμβάκι κ.λπ.. Τι μας λέει ότι δεν θα γίνει το ίδιο και σήμερα;

Τίποτα δε μας το λέει αυτό. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι η συνείδηση των ανθρώπων, των πολλών. Τώρα, φυσικά, το να αντικατασταθεί το νάιλον και τα πλαστικά με προϊόντα κάνναβης αποτελεί μία ουσιαστική οικολογική λύση, το να αντικατασταθεί το χαρτί από την ξύλωση των δασών από κανναβόχαρτο είναι μία επίσης οικολογική λύση, γιατί σώζονται τα δάση τα οποία καταστρέφονται καθημερινά. Μάλιστα για το χαρτί που φτιάχνει η κάνναβη από ένα στρέμμα καλλιέργειας κάνναβης, χρειάζονται 4μιση στρέμματα κανονικού δάσους για να παραχθεί. Είναι μεγάλη η διαφορά.

 

Οπότε, υπάρχει ακόμη και σήμερα το ενδεχόμενο να προσπαθήσουν να την πολεμούν και να την απαγορεύουν.

Τελείωσε αυτή η ιστορία. Από τη στιγμή που ανακαλύψαμε ότι το κορμί μας παράγει κανναβινοειδή, έχει ανατραπεί όλο το σύμπαν, έχει τελειώσει η ιστορία.

 

Σας ακούσαμε τον Ιούνιο στο Cannabeta, την διεθνή επιστημονική συνάντηση στο Ευγενίδιο Ίδρυμα, είπατε σε μια στιγμή ότι η κάνναβη αποτελεί ίαμα για σχεδόν όλες τις διαταραχές.

( εδώ ο Γιατρός διακόπτει και μας αναφέρει: )

Δεν είναι η κάνναβη που αποτελεί ίαμα για όλες τις διαταραχές, είναι το Ενδοκανναβινοειδές σύστημα -που είναι η δουλειά του αυτή, όπως το Ανοσοποιητικό, να καταπολεμά δηλαδή όλες τις διαταραχές. Η κάνναβη έρχεται και μιμείται αυτό το εσωτερικό σύστημα -και το ενισχύει, με αποτέλεσμα η πρόσληψή της να βοηθά σε όλες τις διαταραχές.

 

Πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει αυτό το γεγονός τον ιατρικό κόσμο τα επόμενα χρόνια;

Πάρα πολύ. Φυσικά, υπάρχουν τα οργανωμένα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών, τα οποία αντιστέκονται. Αλλά τώρα, απ’ ό,τι έχω μάθει αρχίζουν και οι φαρμακοβιομηχανικές εταιρείες να συναγωνίζονται για το ποια θα φτιάξει το καλύτερο φάρμακο με κανναβινοειδή.

 

Ποια ήταν η πιο εντυπωσιακή υπόθεση ασθενή που έχετε ο ίδιος αντιμετωπίσει με θεραπεία κανναβιδιόλης CBD;

Κορίτσι 27 ετών, με επιληψία και ψύχωση μαζί. Κόπηκε η επιληψία και η ψύχωση μαζί -μόνο με τη χορήγηση CBD. Αυτό ήταν πράγματι σοκαριστικό, το έχω παρουσιάσει στις Βρυξέλλες σαν περιστατικό γιατί ήταν πολύ εντυπωσιακό. Η κοπέλα θεραπεύτηκε μέσα στο πρώτο τρίμηνο, με CBD.

 

Όσον αφορά στην ψυχοδραστική κάνναβη, πόσο επικίνδυνη είναι στ’ αλήθεια;

Το επικίνδυνο είναι σχετικό. Όταν κάποιος δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ, πρέπει να ξεκινάει με μικρή δοσολογία πολύ προσεχτικά. Επικίνδυνη είναι όταν έχει κάποιος μια ψύχωση. Επειδή η κάνναβη η ψυχοδραστική είναι ψυχοδηλωτική, psychedelic που λέμε, ελληνική λέξη («ψυχοδηλώνω» δηλαδή «εκδηλώνω τον ψυχισμό»), άμα έχει άγχος, θα του βγει πανικός, άμα έχει χαρά, θα του βγει ευτυχία. Ό,τι έχεις, σου το βγάζει πιο πολύ. Γι’ αυτό λοιπόν προσέχουμε πολύ πώς είναι το υποκείμενο, σε τι κατάσταση βρίσκεται κ.λπ. Εάν είναι καλά το υποκείμενο, θα του βγουν καλά πράγματα. Ο μόνος κίνδυνος αυτός είναι, η ‘μαστούρα’, δηλαδή, να είναι σε κακή στιγμή. Αποφεύγουμε οπωσδήποτε την οδήγηση σε μεγάλες δόσεις, ενώ προσέχουμε γενικά σε πρόσωπα που είναι λίγο ‘ψυχοτραλαλά’ να μην χρησιμοποιούν την ψυχοδραστική κάνναβη.

 

Δεδομένου ότι το να χρησιμοποιείς κάνναβη έχει ταυτιστεί με το να είσαι  ‘εγκληματίας και αλήτης‘ και δεδομένου ότι εσείς είστε ένας Γιατρός, κάτι που θεωρείται καταξίωση από τις κοινωνίες, θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν μου επιτρέπετε, αν είχατε ποτέ εμπειρία με τη χρήση κάνναβης, συγκεκριμένα της ψυχοδραστικής, και αν ναι, πώς ήταν αυτή η εμπειρία για εσάς.

Επειδή είχα επανειλημμένα εμπειρία, θα σας περιγράψω την πρώτη εμπειρία που είχα, το 1970 στην Κοπεγχάγη, όπου είχα πάει σε ένα φεστιβάλ μουσικής σαν το Γούντστοκ. Πράσινες πεδιάδες έτσι με παιδιά, καλοκαίρι Αύγουστος, εντυπωσιακή κατάσταση. Και υπήρχαν εκεί κάτι κύκλοι με παιδιά και ‘πίνανε‘ τσιγάρο. Πάω κάθομαι και εγώ από περιέργεια, μου έρχεται το τσιγάρο, τραβάω δυο τζούρες, δεν κατάλαβα τίποτα, τραβάω και άλλη μία, πάλι δεν κατάλαβα τίποτα. Δεν περίμενα άμεσα να γίνει κάτι. Και σηκώνομαι μετά κι αυτό που αρχίζω και νιώθω είναι ‘τι μουσική είναι αυτή;’ ‘τι μουσική είναι αυτή;’. Αρχίζω να νιώθω τη μουσική να κυλάει μέσα στο αίμα μου, και αρχίζω να χορεύω. Αρχίζω να χορεύω κάθε νότα ως μια διαφορετική κίνηση, μια κατάσταση άλλη ας πούμε. Πρέπει να σου πω, φυσικά, πως δεν κατάλαβα ότι όλο αυτό ήταν από την κάνναβη, το ερμήνευσα ότι αυτό προέρχεται από το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμουν, η μουσική, ξανθιές, γυμνά πλάσματα να περιφέρονται, 4 ώρες χόρευα συνέχεια. Δεν κατάλαβα ότι είχα επηρεαστεί από την κάνναβη, πίστευα ότι είναι το περιβάλλον.

Μετά από κάνα δύο χρόνια που δοκίμασα στην Αθήνα πάλι, τότε κατάλαβα πως εκείνο που είχα νιώσει στο φεστιβάλ ήταν από την κάνναβη. Λέω, ααα! αυτό ήτανε. Αυτή ήταν η πρώτη μου εμπειρία, έχω και άλλες, πολλές εμπειρίες με την κάνναβη από τότε, θετικές. Ο στόχος είναι όποιος κάνει χρήση να το κάνει για καλό, τώρα αν κάποιος κάνει χρήση και του καίει το κεφάλι, δε θα ξέρει τι κάνει, bad trip, δε σου πάει ρε παιδί μου, δε σου πάει. Δεν είναι για όλους, για αυτό όποιος κάνει πρέπει να προσέχει, να ξέρει τι κάνει.

 

 

Ο Γιώργης Οικονομόπουλος επέλεξε την ιατρική από έντονο ενδιαφέρον για τη φύση της Συνείδησης, τις μεταβολές της και τις δυνατότητές της. Από νωρίς ασχολήθηκε με τη μελέτη και εφαρμογή ασκήσεων για την αυτοδύναμη διερεύνηση της Συνείδησης. Αργότερα επανέλαβε τη μελέτη των Αλλαγμένων Καταστάσεων Συνείδησης, τόσο αυτοδύναμα όσο και με τη βοήθεια ψυχοτρόπων ουσιών, με την επιστημονική καθοδήγηση του κορυφαίου νευροψυχιάτρου Θάνου Καυκαλίδη, πρωτοπόρου στη χρήση ψυχοδηλωτικών φαρμάκων σε βαθειές ψυχοθεραπείες.

Το 1982 δημιούργησε την Ε.Σ.Ε.Α.Ν. (Επιτροπή Σωστής Ενημέρωσης και Αντιμετώπισης Ναρκωτικών). Το 2004 δημιούργησε τον ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α. (Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης), μη κερδοσκοπική εταιρεία (www.elefsyna.org), σαν συνέχεια της Ε.Σ.Ε.Α.Ν. για την προαγωγή της θεραπείας (απεξαρτήσεις) και της πρόληψης (νομοθεσία) στα ναρκωτικά.

Το 1980 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο «Ψυχεδελικά ή Ψυχοδηλωτικά: L.S.D MESCALINE HASHISH» το πρώτο εμπεριστατωμένο έργο για το θέμα στην Ελλάδα, το οποίο τον έφερε σε επαφή με χρήστες ηρωίνης που ζήτησαν τη βοήθειά του. Το 1988 εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο «Νάρκωση και Απεξάρτηση», το 2008 από τις εκδόσεις Κάκτος “Ο Θησαυρός της Ευτυχίας”, ένα παραμύθι για τα ναρκωτικά που απευθύνεται σε παιδιά -αλλά και σε ενήλικες.

Έχει κληθεί 2 φορές στην επιτροπή ναρκωτικών της Βουλής των Ελλήνων και 3 φορές στο Ευρωκοινοβούλιο σε συνέδρια ναρκωτικών. Είναι νυμφευμένος κι έχει τέσσερα παιδιά.

Περισσότερα για τη ζωή και τη δράση του γιατρού μπορείτε να δείτε στην προσωπική του ιστοσελίδα giogisoik.gr. Ενδεικτικά, ακολουθεί μέρος της πρόσκλησης στη Συνέντευξη Τύπου του Απρίλη 2018, σχετικά με τη δημιουργία του Ελληνικού Συλλόγου Θεραπευτικής  Κάνναβης:

Η αποδοχή της θεραπευτικής αξίας της κάνναβης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και η ψήφιση του Νομοσχεδίου για την καλλιέργεια και παραγωγή Φαρμακευτικής κάνναβης, ήρθε να δικαιώσει τον πολύχρονο αγώνα για αναγνώριση της κάνναβης σαν πολύτιμου μέσου για την υγεία και όχι μόνο.

Τώρα ακριβώς είναι η ώρα της μεγάλης ευθύνης για όσους γνωρίζουν από πρώτο χέρι την θεραπευτική αποτελεσματικότητα της κάνναβης, να διαλύσουν την άγνοια και το σκοτάδι της παραπληροφόρησης.

Ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη για έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, τόσο των ασθενών όσο και των θεραπευτών, πάνω στην ασφαλή και αποτελεσματική εφαρμογή της θεραπευτικής κάνναβης, ιδρύσαμε τον Ελληνικό Σύλλογο Θεραπευτικής Κάνναβης. (…)

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου

Γιώργης Οικονομόπουλος

 

Κορυφαία Ποιότητα

Πιστοποιημένη από εργαστηριακές αναλύσεις

Δικαίωμα Επιστροφής

30 ημέρες Εγγύηση Επιστροφής Χρημάτων

Δωρεάν Μεταφορικά

Για αποστολές άνω των 50 ευρώ

100% Ασφαλής Πληρωμή

Με Visa / MasterCard

Kαλώς Ήρθες! Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες.